Straipsniai

Knygnešio diena mokykloje

Spausdinti
Paskelbta: Ketvirtadienis, 17 kovo 2022

   Kovo 16-ąją Lietuvoje minima Knygnešio diena. Tai diena, kurios neturi nė viena kita tauta, o mes galime didžiuotis tais žmonėmis, kurie spaudos draudimo laikais rizikuodami savo laisve ir gyvybe skleidė lietuvišką žodį.
   Knygnešio diena paminėta ir mūsų mokykloje. Iš pat ryto I a. fojė šurmuliavo: pagerbiant sunkų knygnešio kelią, ant balto popieriaus lapo visi ateinantys paliko savo pėdą; norintys savo žinias apie knygnešystę galėjo pasitikrinti, dalyvaudami interaktyvioje viktorinoje ,,Nešę lietuvišką žodį“. 6, 7 ,8 klasių mokiniai viktorinoje dalyvavo lietuvių kalbos pamokų metu su mokytoja Aušra Biskiene. Telefonais nuskenavę QR kodą, dalyviai turėjo atsakyti į 14 klausimų.  Pirmuosius atsakymus į viktorinos klausimus pateikė 5 klasės mokinys Nojus Nemura. Mokiniai kartu aplankė bibliotekoje surengtą spaudinių parodą apie knygnešius. Kad sunkus knygnešių kelias, mokiniai įsitikino, bandydami pakelti knygų ryšulį, sveriantį 1 pūdą (16 kg.)
   Pradinių klasių mokiniai kartu su bibliotekininke ,,keliavo“ knygnešių keliais: sužinojo kaip vyko lietuviškų knygų gabenimas iš Prūsijos, jų platinimas Lietuvoje, kaip jie už tai buvo baudžiami, su kokiais sunkumais susidūrė.    Prisiminėme mūsų krašto knygnešį Vincą Bielskų, kuris yra palaidotas Balsupių kaime, knygnešių karalių – Jurgį Bielinį. Savo žinias viktorinoje išbandė ir 4 klasės mokinės - Guoda Urbšytė ir Austėja Šlekytė.
   Knygnešių dėka mes turime savo gimtąją kalbą, skaitome lietuvių kalba parašytas ir išleistas knygas, turime savo valstybę.

Parengė bibliotekininkė Vilija Urbšienė

Pridėti komentarą


Saugos kodas
Atnaujinti

vrs

 smsm

Kontaktai:

Mokyklos kodas 190489549
Mokyklos adresas:

Liepų g. 39,
Keturvalakių mstl.,
Keturvalakių sen.,
70321, Vilkaviškio r. sav.

Tel. 8 342 41 616

El. paštas: 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.      

(C) Vikaviškio r. Kazimiero Baršausko mokykla-daugiafunkcis centras Keturvalakių skyrius 2012-2024. Free joomla templates | Pritaikė Giedrius Plečkaitis