Straipsniai

Kitokia istorijos pamoka

Spausdinti
Paskelbta: Trečiadienis, 18 kovo 2020

   O kad užtvirtintume žinias ir susietume jas su gyvenama vieta pasistengė Vilkaviškio vaikų ir jaunimo centro direktorė Elena Savickienė. Iš pradžių ji papasakojo Vilkaviškyje gyvenusių žydų Solominų šeimos istoriją, o vėliau pakvietė pasivaikščioti, kaip ji pati sakė, po žydų Vilkaviškį. Stebino, kiek daug dalykų mes nežinome apie šį miestą! Kur Vilkaviškyje stovėjo sinagoga? Kas šiuo metu įsikūrę buvusioje žydų berniukų gimnazijoje? O kur mokėsi žydų mergaitės? Kuriame pastate buvo įkurti žydų senelių namai? O kuo šioje istorijoje svarbus pradinės mokyklos pastatas? Ar žinote, kurioje miesto vietoje vyko masinės žydų žudynės? Kas grėsė tiems, kurie padėjo žydų vaikams? Kaip žydų tauta skaičiuoja metus, kada jie švenčia Naujuosius? Iš šio pasivaikščiojimo atmintyje ir širdyje išliko tiek, kiek kiekvienas sugebėjome ten talpinti.
   Beje, pasivaikščiojimu mūsų išvyka nesibaigė. Buvome pakviesti į Vaikų ir jaunimo centrą, kur vos pravėrę duris pajutome nuostabų vanile kvepiančio pyrago aromatą. Ragaudami pačios centro direktorės Elenos kepto šokoladinio pyrago, varškės apkepo ir kitų centro darbuotojų paruoštų vaišių, toliau gilinome žinias apie žydų tautos papročius, valgymo įpročius... Sužinojome, kas yra beigelis, kokie žymūs žydų tautos atstovai gyveno mūsų krašte ir daug daug kitų įdomių dalykų.

   Praėjus savaitei po išvykos, žiūrint iš šiomis dienomis išgyvenamų realijų, kada visi esame izoliuoti vieni nuo kitų, natūraliai jaučiame nostalgiją. Tą dieną labai smagiai leisdami laiką praturtinome savo žinias ir supratimą. Šios išvykos organizatorė istorijos mokytoja Regina Treikauskiėnė išsiskirdama su gerbiama E. Savickiene jau planavo greitu metu dar vieną ekskursiją, tik jau po lietuvišką arba vokišką Vilkaviškį. Bet kaip sakoma, žmogus planuoja, o Dievas juokiasi. Vis tik viliamės, kad planuojama išvyka įvyks dar šiais mokslo metais, nes supratome, kad tokiu būdu žinios įsisavinamos daug lengviau, o ir būsime išsiilgę gyvo bendravimo.
   Ačiū mokyklos direktorei Violetai Šaukščiuvienei, nes tai jos dėka įvyko ši neįprasta istorijos pamoka.

7 klasės vadovė
Regina Gintautaitė-Aželskienė

N12110 N12111 N12112 N12113 N12114 N12115 N12116 N12117 N12118 N12119 N12120 N12121 N12122

Pridėti komentarą


Saugos kodas
Atnaujinti

vrs

 smsm

Kontaktai:

Mokyklos kodas 190489549
Mokyklos adresas:

Liepų g. 39,
Keturvalakių mstl.,
Keturvalakių sen.,
70321, Vilkaviškio r. sav.

Tel. 8 342 41 616

El. paštas: 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.      

(C) Vikaviškio r. Kazimiero Baršausko mokykla-daugiafunkcis centras Keturvalakių skyrius 2012-2024. Free joomla templates | Pritaikė Giedrius Plečkaitis