Straipsniai

Paminėtos poetės N. Miliauskaitės-Bložienės70-osios gimimo metinės

Spausdinti
Paskelbta: Sekmadienis, 16 vasario 2020

   Sausio mėnesį minint 70-ąsias rašytojos gimimo metines mokykloje įgyvendintas renginių ciklas „Į tėviškę veda kelias“. Organizatorės lietuvių kalbos mokytoja Aušra Biskienė ir bibliotekininkė Vilija Urbšienė kvietė prisiminti poetės biografiją, prisiliesti prie unikalios rašytojos kūrybos. Mokyklos bibliotekoje veikė nuotraukų, knygų, straipsnių paroda. Sausio 24 d. grupė mokinių vyko į Vilnių, kur susitiko su rašytojos seserimi Benita Miliauskaite bei apsilankė Antakalnio kapinėse ir ant rašytojos kapo uždegė atminimo žvakę bei padėjo gėlių. Lietuvių kalbos pamokų metu mokiniai kūrė haiku, per pertraukas žiūrėjo Vytauto Landsbergio dokumentinį filmą „Verdenė“. Keturvalakių bendruomenės namuose surengtos mokinių piešinių „Moteris su lauko gėlėmis“ ir fotografijų „Ar tu matai ką matau aš?“ parodos (dailės ir technologijų mokytoja Laura Urbšytė).Išreiškiant pagarbą N. Miliauskaitės-Bložienės kūrybinei veiklai įamžintas jos atminimas dekoracija ant mokyklos bibliotekos lango stiklo, kuri kiekvienam praeiviui primins„esi tik veidrodis, kuriame / atsispindi dienos / ir gėlės / parvežtos dviračiu iš laukų ir lankų“.
   Šventiniame vasario 16-osios renginyje dalyvavo žmonės, kurie asmeniškai pažinojo poetę: tai rašytojos sesuo B. Miliauskaitė ir teta Sofija Litvinskienė. Jos pasidalino jautriais prisiminimais apie N. Miliauskaitės-Bložienės vaikystę, pirmuosius žingsnius kūrybos link. Taip pat šią dieną keturvalakiečiams bei svečiams pristatyta naujai išleista knyga „Nijolės Miliauskaitės laiškai Mokytojai“ (sudarytojai Dalius Viliūnas ir Ramunė Rakauskaitė). Viena iš knygos sudarytojų R. Rakauskaitė trumpai papasakojo knygos sudarymo idėją. Susirinkusieji turėjo galimybę paklausyti ištraukų, skaitomų ir šios knygos. Intarpuose jautriomis saksofono melodijomis ne vieno šventės dalyvio širdį džiugino Karklinių liaudiškos muzikos kapelos „Rausvė“ vadovas Kęstutis Vievesis.
   Renginio pabaigoje pristatytas kino režisierės R. Rakauskaitės dokumentinis filmas „Kelionės namo“. Kaip pasakojo filmo autorė, tai nuotaikinga, dar niekad kine nepasakota istorija apie pirmąsias Amerikos lietuvių patirtis grįžus aplankyti okupuotą tėvynę. Ši grįžimo namo istorija atskleidžia praėjusios epochos dvasią, dviejų civilizacijų sandūrą ir netikėtas spalvingų herojų patirtis.
   Taigi, žmogus kiekvienu savo gyvenimo tarpsniu vis kitaip jaučia Lietuvą, jos būtį. Ir nereikia galvoti taip, kaip 1918 – ųjų vasarį, ar taip, kaip 1991 – ųjų sausio 13 – ąją. Reikia galvoti apie Lietuvą šiandien, gyventi joje šiandien, dirbti, mokytis, mylėti, kurti ir būti laimingais šiandien, gyvenant SAVO Lietuvoje.

Parengė mokytoja Aušra Biskienė
Nuotraukos mokytojos Lauros Urbšytės

N11970 N11971 N11972 N11973 N11974 N11975

Pridėti komentarą


Saugos kodas
Atnaujinti

vrs

 smsm

Kontaktai:

Mokyklos kodas 190489549
Mokyklos adresas:

Liepų g. 39,
Keturvalakių mstl.,
Keturvalakių sen.,
70321, Vilkaviškio r. sav.

Tel. 8 342 41 616

El. paštas: 

Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlų. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.      

(C) Vikaviškio r. Kazimiero Baršausko mokykla-daugiafunkcis centras Keturvalakių skyrius 2012-2024. Free joomla templates | Pritaikė Giedrius Plečkaitis